fbpx
Logo
Menu sluiten
Redactie
Redactie

Wanneer opent de Oostenrijkse grens?

Actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen

We willen allemaal graag weer naar Oostenrijk. Je kon in ons artikel over de zomervakantie 2020 in Oostenrijk al lezen dat het in Oostenrijk de goede kant op gaat en dat de zomervakantie wel eens normaler zou kunnen zijn dan je wellicht denkt.Hier praten we je bij over de actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen. (SCROLL naar beneden voor het Liveblog!)

Actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen: GRENZEN GEOPEND

Er gelden actueel géén inreisbeperkingen meer voor Oostenrijk voor toeristen uit Nederland en België. Jullie zijn hartstikke welkom in dit mooie land!

Het reisadvies van de Nederlandse overheid is per vandaag (16 juni 2020) ook aangepast naar code geel. Dat betekent dat ook vanuit de Nederlandse overheid toeristische reizen naar Oostenrijk weer zijn toegestaan. De Belgische overheid kondigde dit eerder voor Oostenrijk ook al aan.

De actuele situatie aan de grenzen is dus buitengewoon positief!

LIVEBLOG: situatie aan de Oostenrijkse grenzen

Liveblog gesloten.

16.06.2020: VANAF VANDAAG IS REIZEN NAAR OOSTENRIJK WEER MOGELIJK

Vandaag is toch wel een klein beetje een feestdag. Reizen van en naar Oostenrijk is ook op papier officieel weer toegestaan. Oostenrijk heet ook toeristen uit Nederland en België weer van harte welkom en heeft alle inreisbeperkingen opgeheven.

Er werd al een tijdje niet meer gecontroleerd, maar dat het op papier niet mocht of beperkt was, maakt dat veel mensen toch onzeker bleven over hun vakantie. Dat is nu voorbij! Niet alleen Oostenrijk heet ons Nederlanders en Belgen weer welkom, ook omgekeerd is er geen negatief reisadvies meer voor Oostenrijk. Dat is goed nieuws, wat met dit ‘gele reisadvies’ zijn er ook geen problemen meer met de (reis)verzekering. Bron:

Benieuwd hoe een vakantie in Oostenrijk er deze zomer uit ziet? We verklappen je vast; die is een stuk normaler dan je wellicht denkt! In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

P.s. zoek je nog accommodatie? Dit prachtige penthouse (Link) met fantastisch uitzicht en een eigen tuin heeft nog de nodige beschikbaarheid. En het leuke? Onze Valentijn en zijn vrouw zijn dan jullie gastheer en gastvrouw!

10.06.2020: Reisadvies Nederland voor Oostenrijk gaat naar code geel

Dat ging snel! Daar is de bevestiging dan. Nog geen paar uur na het verheugende bericht dat Oostenrijk vanaf 16 juni Nederlanders weer welkom heet, komt nu ook het bericht dat per 16 juni het reisadvies van de Nederlandse overheid zal wijzigen in code geel. Daarmee zijn ook toeristische reizen weer toegestaan!

Ook op nederlandwereldwijd is de informatie aangepast dat reizen van en naar Oostenrijk vanaf 16 juni zonder beperkingen weer is toegestaan:

“Op 10 juni 2020 maakten de Oostenrijkse autoriteiten bekend dat reizigers uit Nederland vanaf 16 juni 2020 Oostenrijk zonder reisbeperkingen kunnen inreizen en uitreizen, zowel per vliegtuig als over de weg.”

De video check je op de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Oostenrijk.

P.s. Voor de Belgische lezers: Belgische overheid heeft eerder al bevestigd dat reizen mogelijk is. Zie onderstaand liveblog.

10.06.2020: Oostenrijk opent op 16 juni de grenzen voor Nederland en België

Gisteren kondigden wij het al aan en zojuist is bekend gemaakt dat Oostenrijk volgende week op 16 juni de grenzen officieel open gooit voor 31 Europese landen. Ja, óók voor reizigers uit Nederland en België. Alle beperkingen, zoals een negatieve Covid-19 of quarantaineverplichting vervallen per die datum. Voor slechts 4 landen (Zweden, Groot Brittannië, Spanje en Portugal) blijft dit wel gelden. Bron: ORF

Op Nederlandwereldwijd.nl staat het volgende te lezen:

Vanaf 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar andere landen binnen de EU/Schengenzone. Het reisadvies voor landen in die gebieden wordt aangepast van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).

Het reisadvies blijft oranje als een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst. 

Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen.

Aanpassing reisadvies Oostenrijk: zodra de grens weer open gaat.

Kortom; nu Oostenrijk heeft aangekondigd dat toeristen vanuit Nederland weer welkom zijn – en de situatie hier extreem goed onder controle is – mag toch wel gesteld worden dat het zeker is dat het reisadvies op zéér korte termijn naar code geel zal worden aangepast. De Belgische staat kondigde eerder (zie bericht in dit liveblog van 03.06.2020) al aan dat Belgen vanaf 15 juni weer vrij kunnen reizen naar landen die ook voor België geen beperking meer hebben.

Wij verheugen ons op jullie komst!

P.s. zoek je nog accommodatie? Dit prachtige penthouse (Link) met fantastisch uitzicht en een eigen tuin heeft nog de nodige beschikbaarheid. En het leuke? Onze Valentijn en zijn vrouw zijn dan jullie gastheer en gastvrouw!

09.06.2020: ‘Oostenrijk kondigt morgen officieel aan dat ook Nederlanders en Belgen welkom zijn’

Bij monde van Sebatian Kurz werd al op 22 mei op een persconferentie gezegd dat Nederlanders vanaf 15 juni welkom zouden zijn. Echter, de officiële bevestiging dat Oostenrijk Nederlanders weer toe zou laten blijft tot nu toe uit. Gevolg daarvan is dat ook de Nederlandse overheid Oostenrijk nog altijd niet de ‘felbegeerde’ code geel voor het toerisme heeft gegeven. Daar gaat morgen (10.06.2020) verandering in komen als we de verschillende mediaberichten mogen geloven.

Naar verluid kondigt de Oostenrijkse regering morgen op de wekelijkse persconferentie aan dat alle Europese landen – behalve Zweden – vanaf 16 juni officieel weer welkom zullen zijn. Bron: Salzburg24

Aangezien de Nederlandse overheid op dit bericht wacht, ligt het in de lijn der verwachtingen dat ook het reisadvies vanuit Nederland voor Oostenrijk op zeer korte termijn van oranje naar geel wijzigt. België had al aangekondigd dat Belgen vanaf 15 juni weer vrij kunnen reizen. We houden jullie weer op de hoogte!

03.06.2020 België staat reizen binnen de EU vanaf 15 juni weer toe

Waar onze Belgische volgers gisteren wat mopperden dat vanuit België nog niets bekend is, is de Belgische regering een stuk duidelijker: Belgen mogen vanaf 15 juni weer reizen in de EU. (Bron: VRT). De Belgische staat geeft feitelijk aan dat u mag reizen, mits het andere land u ook toe laat. Aangezien Oostenrijk alle grenzen weer open heeft ziet dat er voor onze Belgische volgers dus zeer goed uit!

Een stuk beter dan de wat vreemde beslissing van de Nederlandse regering om Italië wel per 15 juni, maar Oostenrijk toch (nog) niet vrij te geven. (zie onderstaand).

03.06.2020 Te vroeg gejuicht… belachelijke beslissing Nederlandse overheid

Waar gisteren in dit NOS bericht overduidelijk werd aangekondigd dat de Schengenlanden code geel zouden krijgen, blijkt dat we te vroeg gejuicht hebben. Rutte heeft op zijn persconferentie aangekondigd dat Oostenrijk – bizar genoeg – NIET bij de landen zitten die vanaf 15 juni code geel krijgen. Voor Oostenrijk volgt de beslissing pas na 15 juni.

Wij kunnen werkelijk waar niet begrijpen hoe deze beslissing tot stand is gekomen. Want nota bene Italië wordt wel al een code geel toegekend. Dit terwijl in Oostenrijk de situatie actueel vele malen veiliger is en er nauwelijks nog corona-gevallen zijn (actueel 461). Oostenrijk heeft daarnaast bij monde van Bondskanselier Kurz eerder al laten weten dat Nederlanders van 15 juni welkom zijn.

Dat Oostenrijk deze zomer open gaat lijkt wél een zekerheid, dat is ook nu weer aangekondigd, maar het lijkt er op dat we misschien toch nog wat langer dan tot 15 juni moeten wachten. Althans, wat het reisadvies betreft. Oostenrijk heeft vandaag namelijk per direct de grenscontroles stopgezet.

02.06.2020: Nederland past reisadvies Oostenrijk aan

Vandaag is een feestdag! Nadat Oostenrijk al aankondigde dat vanaf 15 juni de grenzen – ook voor Nederlanders en Belgen – worden geopend, bleef het nog spannend wat de Nederlandse overheid zou doen. Er geldt actueel namelijk nog een code oranje als reisadvies. Daarmee wordt reizen afgeraden. Wij gaven de afgelopen dagen al aan dat een aanpassing van het reisadvies verwacht werd en zojuist is bekend geworden dat de Nederlandse overheid per 15 juni het reisadvies voor Oostenrijk aanpast naar code geel. Concreet betekent dat: TOERISTISCH REIZEN IS WEER TOEGESTAAN!

En de zomervakantie in Oostenrijk wordt een stuk normaler dan je denkt! De maatregelen worden in Oostenrijk namelijk in hoog tempo afgebouwd. Wij schreven al dit artikel over de situatie die je vanaf 15 juni in Oostenrijk kunt verwachten. Bron: Nos.nl

27.05.2020: ‘Vakantie alleen mogelijk naar landen met dezelfde risico’s als Nederland’

Hoewel de Nederlandse media vooral het citaat ‘Stel vakantie uit’ van de net afgelopen persconferentie van Rutte gebruiken, zien wij in de inhoud vooral een verdere bevestiging dat het in de lijn der verwachtingen ligt dat ook binnenkort het reisadvies voor Oostenrijk de status van code oranje zal verliezen.

Rutte: “Vakanties in het buitenland zullen alleen mogelijk zijn naar landen met dezelfde risico’s wat betreft het coronavirus als in Nederland”. Het Kabinet is nu aan het inventariseren hoe de stand van zaken is in verschillende landen. Rutte hoopt volgende week “groepen landen” aan te kunnen wijzen waar het wel of niet verstandig is om naar toe te gaan.

Aangezien de situatie in Oostenrijk nog vele malen beter onder controle is dan in Nederland (actueel nog slechts 731 bevestigde gevallen) en steeds meer (toeristische) gebieden Corona-vrij zijn, sterkt dit onze verwachting dat binnenkort het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid voor Oostenrijk aangepast zal worden.

22.05.2020 NEDERLANDERS VANAF 15 JUNI WELKOM IN OOSTENRIJK!

ZEER GOED NIEUWS! De Oostenrijkse Bundeskanzler Sebastian Kurz – zeg maar de Mark Rutte van Oostenrijk – heeft gisteren tijdens een persconferentie luid en duidelijk het volgende gezegd:

“Tot en met 15 juni gelden de huidige regels. En wat Nederland betreft: daar zijn de grenzen geopend, wat betekent dat vanaf 15 juni natuurlijk ook toeristen uit Nederland via Duitsland of direct naar Oostenrijk kunnen komen.” Bron: de persconferentie kan je hier terugkijken, ca. vanaf minuut 15.50

En onze Belgische volgers dan? Ook jullie zijn welkom! Al eerder werd hier in Oostenrijk op de televisie het voorbeeld genoemd dat wanneer er straks een Belg aan de grens staat, dat ze die dan natuurlijk niet zullen weigeren.

Kortom; jullie kunnen op zomervakantie naar Oostenrijk! Heerlijk genieten van al het moois en dat in een veilige vakantieomgeving waar rust en ruimte heerst! In ons artikel over een zomervakantie 2020 in Oostenrijk kan je lezen wat je in Oostenrijk zoal kunt verwachten. Dit zullen we nog gaan updaten maar is in grote lijnen actueel!

Het reisadvies van de Nederlandse Overheid: code oranje. Controleer voor vertrek wat dit voor jouw individuele situatie betekent.

17.05.2020: Alle grenzen overgangen Vorarlberg weer geopend

Alle grensovergangen naar Liechtenstein, Zwitserland en naar Duitsland zijn weer geopend. De constante controles aan de grenzen worden beëindigd en zijn niet meer altijd bezet. Grote grensovergangen zullen overwegend nog bezet zijn, kleinere (landelijke) overgangen nog slechts sporadisch.

Hoewel dit een verdere stap is in het gemakkelijker reizen van en naar Oostenrijk blijft onveranderd dat je bij een controle aan de grens een negatief Covid19-testresultaat moet kunnen overleggen. Reizen zonder belangrijke reden is eigenlijk nog niet toegestaan. Bron: ORF

17.05.2020: Grenzen met steeds meer buurlanden (beperkt) geopend

Ook de grenzen richting Tsjechië, Hongarije en Slowakije zijn nu weer (beperkt) geopend. De situatie is gelijk aan die van de grens met Duitsland. Dat betekent dat reizen tussen en door deze landen weer eenvoudiger is. Met name voor het goederen verkeer en mensen die rondom de grens wonen.

Tot 31 mei verandert er in ieder geval niets aan het feit dat je een negatieve Covid19-test niet ouder dan vier dagen nodig hebt om Oostenrijk in te mogen reizen of dat er belangrijke familiaire redenen aan de reis ten grondslag liggen. Op de test wordt aan de grens steekproefsgewijs gecontroleerd. Ook aan deze grenzen zullen de beperkingen naar verwachting op 15 juni worden opgeheven. Bron: ORF

13.05.2020: Grens Oostenrijk – Duitsland vanaf 15 juni open

De nu nog gesloten grenzen tussen Oostenrijk en Duitsland worden vanaf 15 juni weer volledig geopend. Al vanaf komende vrijdag (15.05.2020) zal er nog slechts steekproefsgewijs gecontroleerd worden. Het is vandaag nog niet helemaal vaststaat wat dit precies voor Nederlandse reizigers betekent, maar dat het aan de grenzen makkelijker gaat worden staat vast.

Ook laat de Duitse regering bij monde van Minister Seehofer weten: “Het is de duidelijke doelstelling van de Duitse regering dat vanaf half juni weer vrij reizen in Europa mogelijk is”. Er is tussen de Oostenrijkse en Duitse regering overeenstemming dat Spaanse en Italiaanse reizigers voorlopig nog niet worden toegelaten. Kortom; ook dat klinkt voor andere EU-landen dus positief. Bron: ORF

Het zal de komende dagen / weken allemaal duidelijk gaan worden. Wij houden je in dit liveblog natuurlijk steeds op de hoogte!

12.05.2020: “Duitsland wil grenzen uiterlijk 15 juni openen”

Opnieuw positieve signalen als het om de EU-binnengrenzen gaat. Merkel heeft aangekondigd dat zij stapsgewijs wil toewerken naar het heropenen van de grenzen met de buurlanden. In eerste instantie nog steekproefsgewijze controles, vanaf 15 juni weer compleet geopend.

“Die Grenzkontrollen sollen demnach stichprobenartig verlaufen. Ab 15. Juni könnten die Grenzübergänge dann schon komplett geöffnet sein – also ganz ohne Kontrollen.”  Bron: OE24

11.05.2020 “Europese Commissie wil de EU binnengrenzen stapsgewijs weer openen”

De Europese Commissie dringt erop aan dat de grenscontroles in het Schengengebied geleidelijk weer worden opgeheven. “Naarmate de gezondheidssituatie geleidelijk verbetert, moeten we ook weer gaan denken aan een situatie met onbeperkt vrij verkeer van personen”, aldus de ontwerpmededeling die beschikbaar is voor het “Handelsblatt”. De Europese Commissie komt naar verwachting woensdag met een advies. Bron: ORF

Dit klinkt toch wel hoopvol vinden wij! Woensdag meer…

10.05.2020 “Roep om open grenzen wordt steeds luider”

Er komt steeds meer kritiek op de gesloten grenzen binnen de EU. De EU-Commissie denk na over een plan hoe het we met elkaar verder zouden kunnen. Zij pleit bijvoorbeeld Manfred Weber er voor om de buitengrenzen van de EU langer gesloten te houden om er voor te zorgen dat de grensopeningen binnen de EU sneller kunnen gaan. Bron: Finanzen.at

08.05.2020 “EU voor verlenging reisbeperkingen tot 15 juni”

De situatie in Europa is niet stabiel genoeg om de inreisbeperkingen binnen de EU stop te zetten. De maatregelen aan de grenzen moeten nog van kracht blijven om te voorkomen dat door het reizen het virus zich opnieuw verspreidt. Bron: ORF

08.05.2020 “Gesprekken met Europese Commissie voor eerlijke regels grensopeningen”

De Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz geeft aan optimistisch te zijn dat de grens met Duitsland ‘in de komende weken’ geopend kan worden.  Ook geeft hij aan dat er nauw overleg is met de Europese Commissie als het gaat op het openen van de grenzen. In eerste instantie geldt dit dan alleen voor Duitse Staatsburgers, maar het is een positief signaal dat er weer over openingen van grenzen wordt nagedacht.

Vooral ook, omdat de Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer aangeeft dat hij zich kan voorstellen dat er een snelle oplossing voor de grenssituatie en inreisbeperkingen kan komen. Dit moet dan gelden voor landen waar er een positieve ontwikkeling is in het aantal nieuwe infectie gevallen. Bron: ORF

05.05.2020 Grens Kleinwalsertal met Duitsland weer geopend

Het Kleinwalsertal (Vorarlberg) is alleen via Duitsland bereikbaar. Dat was de afgelopen weken niet mogelijk en zorgde voor problemen. Het Land Vorarlberg is nu met Duitsland overeengekomen dat er een uitzondering voor het Kleinwalsertal wordt gemaakt. Duitsers mogen de grens naar het Kleinwalsertal weer over en ook Oostenrijkers mogen het Kleinwalsertal uit. Of Duitse toeristen bij terugkeer in quarantaine moeten daar wordt nog over onderhandeld. Opgelet! Staatsburgers uit andere landen kunnen niet het Kleinwalsertal in. Bron: ORF


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.