fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

De moeite waard

Fotobericht: Langlauf skating in Saalfelden-Leogang

Eigenlijk ben ik een fanatieke skiër en langlaufen leek mij helemaal niks. Maar sinds ik in Oostenrijk woon begon het langlaufen – en dan vooral het langlauf skating – mij steeds meer te trekken. Eigenlijk vanuit het sportieve argument: het is intensief en in de wintermaanden een leuk alternatief voor hardlopen dacht ik zo. Toen ook mijn vriendin er over begon of langlauf skating niet wat voor ons kon zijn, was de laatste twijfel weggenomen en heb ik langlauf skating ski’s gekocht. En die moeten natuurlijk uitgeprobeerd worden…

Eerst rondje met mijn oom en tante

Mijn oom en tante zijn echt langlaufers (Classic) en dus ben ik afgelopen week eens mee gegaan om mijn langlaufski’s uit te testen. Zij in het classic-spoor, ik op de skating loipe. De eerste paar honderd meter zijn toch wat onwennig, maar al vrij snel kreeg ik het een beetje door. Als je eenmaal in die beweging zit gaat het prima en het is nog leuk ook (en intensief 🙂 ). Ik was wel blij dat ik goed kan skiën. Zeker op stukken met wat snelheid naar beneden is het fijn dat je snelheid op twee latten gewend bent.

Droomdag voor het langlauf skating

Vandaag zijn mijn vriendin en ik weer de loipe op gegaan. Nadat de mist was weggetrokken, was het stralend zonnig en strakblauw. Het landschap is momenteel ook in het dal dik besneeuwd en dankzij een dunne inversielaag was het in het dal aan het vriezen (boven op de bergen is het vandaag fors warmer). Topcondities voor het langlaufen dus. Ha, wie had gedacht dat ik dit ooit nog eens zou zeggen?

Het schaatsgevoel

Zelf krijg ik bij het langlauf skating een beetje het ‘schaatsgevoel’. Je bent lekker in beweging en glijdt sportief door een prachtig landschap. Dat geeft een gevoel van vrijheid, heerlijk! Vandaag hadden we natuurlijk wel echt een droomdag te pakken, want tja, bij dit soort plaatjes dan kan je toch gewoon niet ophouden met genieten?

Het sportieve aspect

En tja, het argument waarom ik er mee ben begonnen was het sportieve aspect. En dat kom je tijdens het langlauf skating in ieder geval tegen. Het is echt een sport die goed is voor de conditie. Steilere stukken omhoog is het even doorbijten en gaat je hartslag flink omhoog, maar gelukkig kan je daarna tijdens het glijden ook wel weer wat op adem komen.

Langlauf skating: ik ga het vaker doen!

Mijn verwachting zijn in ieder geval meer dan overtroffen. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zo vinden. Langlauf skating gaat voor mij absoluut een vervolg krijgen en stiekem denk ik dat ik het meerdere keren per week ga doen als conditietraining. Na een uurtje door skaten ben je flink afgemat, dus dit is ook prima om even lekker na het werk te doen op de nachtloipes hier in de regio.

Hebben jullie ook ervaringen met het langlaufen of langlauf skating?

P.s. toeval of niet, maar morgen gaan we ook de laatste aflevering in het Salzburger Lungau draaien. En ja wel, er gaat gelanglauft worden!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.