fbpx
Logo
Menu sluiten
Anneke de Vries
Anneke de Vries

Op bezoek bij Mallnbach Appartments

De drie mooiste wandelingen in Mallnitz

Wat doe je als je een weekend in Mallnitz bent? Bijboeken, dat is één. Want het idyllische dorpje Mallnitz, gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, is een absoluut wandelparadijs voor de sportieve bergliefhebber, met een oneindige lijst aan must see’s en must do’s. Simpelweg teveel om in één weekend te doen. Samen met ‘Mallnitzers’ Annemiek & Erik, de eigenaren van Mallnbach Appartements, hebben we de drie mooiste wandelingen in Mallnitz voor je op een rij gezet, die je absoluut niet mag overslaan.

Dat Karinthië zowel in de winter als in de zomer prachtig is, is allang geen geheim meer. In onze serie ‘Vijf bijzondere natuurparken in Oostenrijk’ schreef Valentijn eerder al over Natuurpark Weissensee, gelegen in het zuidwesten van de deelstaat. Iets meer richting het noorden, in het Mallnitz-Hochtal, ligt Mallnitz. Het dorpje wordt omgeven door een schitterend berglandschap, die er simpelweg om vraagt ontdekt te worden! Natuurlijk willen wij deze drie bijzonder mooie wandelingen niet voor onszelf houden.

Stapitzer See en Seebachtal

Vanuit Mallnitz, in het hart van Nationalpark Hohe Tauern, loopt een wandeling waar wij nog lang aan terug zullen denken: een rondwandeling in het Seebachtal en langs de Stapitzer see. De wandeling, die onderdeel uitmaakt van de Alpe Adria Trail, biedt een breed scala aan natuurschoon: van watervallen, roofvogels (wij zagen een gigantische lammergier) en bijzondere bloemen en planten.

Bergpanorama

Om de honderd meter ontvouwt zich opnieuw een adembenemend bergpanorama: links de pistes van Mallnitz, rechts onder meer de Sauleck en voor je in de verte de witte toppen van de Ankogelgruppe. De route begint bij de parkeerplaats van het dalstation van de Ankogelbahn. Vanaf daar loop je in ongeveer een uur over een vlak grindpad naar de bijna sprookjesachtige Schwussnerhütte, waar ze goed eten serveren. Dikke tip: de Schwarzbeer Kaiserschmarrn!

Leuk voor het hele gezin

Met name de terugweg door de bossen is fantastisch, met de Seebach die om je heen meandert en de bijzonder leuk gemaakte Naturlehrweg. Dus ook kinderen kunnen hier volop hun ei kwijt. Maar verlies niet al te veel tijd en energie bij de speeltuin aan het begin en bewaar het leerpad (inclusief een verkoelend Eisloch) voor het laatst. Hoogtemeters maak je hier niet, maar die komen volop aan bod bij de volgende wandeling. Dat maakt het rondje trouwens ook perfect voor een ontspannen avondwandeling, een trailrun voor in de namiddag, of juist lekker in vroege ochtend.

Bike & Hike naar het Arthur von Schmidhaus

Zodra je de E-bikes hebt opgehaald bij Wolliger Sports in het centrum van het authentieke dorpje, fiets je terug naar de beginpunt van de route, net voorbij het treinstation. Je fietst acht kilometer (460 hoogtemeters) over asfalt en grindpaden omhoog naar Konrad Lacke, waar je de fietsen goed en veilig kunt parkeren. Dit stuk kun je natuurlijk ook prima te voet afleggen. Parkeren kan dan bij parkplatz Dösental.

Wat een rust

Dan brengt de route in ongeveer twee uur door de bossen, langs de alm en uiteindelijk over stenen en rotsen naar de Dösener see (2270 meter) en het Arthur von Schmidhaus. De rust die je daar beleeft, terwijl je vanaf het terras van de hut over het vlakke en helderblauwe meer uit kijkt, is haast met geen pen te beschrijven.

Jamnigalm

Op de Jamnigalm in het Tauerntal vind je een heel netwerk aan wandelpaden. 2000 jaar eerder gingen de Romeinen je al voor, toen ze de ‘Alpenhauptkamm’ overstaken. Vandaar ook de Alten Römerstraße, waar je over heen loopt. Je kunt parkeren bij de Stockerhütte of na de slagboom doorrijden. Vergeet dan niet 5 euro aan munten mee te nemen, alleen daarmee kun je de slagboom openen. Elke euro is het absoluut waard, zodra je zicht krijgt op de imposante Geißelkopf (2.974 meter).

Hausgemachter Kuchen

Eindpunt van de wandeling is de Hagener Hütte, maar vanwege het regenachtige weer hebben wij deze niet gehaald. In plaats daarvan hebben we onszelf in de Stockerhütte getrakteerd op de allerbeste hausgemachter Kuchen uit ons leven. En terwijl het jongste zoontje van de uitbaters binnen enthousiast op de accordeon speelde, brak het zonnetje door de nebelige wolken heen.

Mallnbach als uitgangspunt

Het ideale uitgangspunt voor deze drie wandelingen is Mallnbach appartements. Op loopafstand van het treinstation van Mallnitz ligt het appartementencomplex van deze ex-Groningers, die in 2019 hun droom in Karinthië hebben waargemaakt. En dat je van al dat wandelen en fietsen honger krijgt, snappen ze bij Mallnbach. Rond 8 uur ’s ochtends stond er tijdens ons verblijf een heerlijke ontbijtmand voor de deur van ons appartementje, vol met vers gebakken brood en lokale producten. En nog een hoogtepunt: zaterdagavond is pizza avond! De BILA, Hofer of de MPreis kun je tijdens dit verblijf dus even overslaan.

Alpine Pearls Card Mallnitz

En met de Alpine Pearls Card Mallnitz kan in principe ook de auto blijven staan. Als je die al überhaupt bij je hebt, gezien het treinstation dat om de hoek ligt. Deze Alpine Pearls-kaart biedt een gratis en ‘groen’ alternatief voor de auto door middel van lokaal vervoer én geeft korting op de huur van E-bikes en georganiseerde wandelingen.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.