fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Alles wat je wil weten

Dit zijn de Krimml watervallen, de hoogste van Europa!

Helemaal aan het einde van het Pinzgau dal, bij het dorpje Krimml, vind je de Krimml watervallen. Met een valhoogte van maar liefst 380 meter zijn het de hoogste watervallen van Europa en de op 5 na hoogste ter wereld. Een spectaculair natuurwonder dat jaarlijks zo’n 400.000 toeristen trekt en zeker een bezoek waard is.

Oorsprong van de Krimml watervallen

Gemiddeld stuwen de watervallen 5,6 kubieke meter water per seconde het dal in. Een enorme hoeveelheid. Al dat water moet natuurlijk ergens vandaan komen. De Krimmler Ache, een riviertje dat begint aan het einde van het Krimmler Achental zorgt voor de aanvoer van al dat water. Achter in het Krimmler Achental vind je nog grote gletsjers en in de winter valt er veel sneeuw. Al het water uit dit dal stroomt eerst zo’n 20 kilometer slingerend door het dal voor het de Krimml watervallen bereikt.

Meeste water in de zomermaanden

De aanvoer van het water via de Krimmler Ache is grotendeels afhankelijk van smeltwater van sneeuw en gletsjers. De watervallen zijn daarom het grootste in de maanden juni en juli. Er kan dan zelfs 30- tot 40 keer zoveel water naar beneden stromen als in februari! Kortom, wil je véél water zien, kom dan in de zomermaanden.

Helende kracht van het water

Wist je dat de watervallen niet alleen mooi zijn om te zien, maar ook nog eens goed zijn voor je gezondheid? De omgeving van de waterval staat bekend om de helende werking van het water. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensne met astma, allergieën of last van de luchtwegen baat hebben bij de nevel die ontstaat rondom de waterval.

Wandelroute(s) bij de Krimml watervallen

Vanaf de parkeerplaatsen wandel je in zo’n 10 tot 15 minuten naar de onderkant van de waterval. Vanaf hier leidt een goed aangelegd wandelpad je naar de bovenste waterval in ongeveer 1 à 1,5 uur. Het wandelpad werd in het jaar 1900 al aangelegd met verschillende uitzichtpunten en wordt sindsdien goed onderhouden. Onderweg zie je de waterval telkens vanuit verschillende spectaculaire perspectieven. Meer informatie inclusief een kaart van de route vind je hier.

Alternatieve wandelroute: zo zag je de watervallen nog nooit

De meeste mensen volgen de standaard Wasserfallweg omhoog. Deze gaat aan de rechterkant (vanaf het dal gezien) langs de waterval omhoog. Maar op mooie dagen kan het behoorlijk druk worden bij de Krimml watervallen. Daarom is het – zeker op drukke dagen – erg leuk om eens een alternatieve route omhoog te wandelen. De alternatieve ‘Alter Tauernweg‘ gaat via de linkerkant van de watervallen omhoog en is een stuk rustiger. De route is een wat uitdagender. Eerder schreven we een apart artikel over deze alternatieve wandelroute bij de Krimml watervallen.

Praktische informatie

De belangrijkste praktische informatie voor een bezoek aan de Krimml watervallen zetten we graag voor je op een rij.

Entreeprijs en openingstijden voor de Krimml Watervallen

De watervallen zijn dagelijks geopend vanaf halverwege april tot en met eind oktober. Bij partnerhotels in Krimml krijg je met de gastenkaart of met de Nationalpark Sommercard gratis toegang tot de watervallen. Voor alle anderen gelden de volgende entreeprijzen:

  • Volwassenen: € 5,00
  • Kinderen (6 – 15 jaar): € 2,00
  • Kinderen tot 6 jaar krijgen gratis toegang.

Je kunt ook een combinatieticket kopen waarmee je ook toegang krijgt tot de Wasserwelten. De Wasserwelten vind je bij de ingang van de watervallen en hier kun je van alles leren over water. De kosten van de combitickets zijn als volgt:

  • Volwassenen: € 10,00
  • Kinderen (6 – 15 jaar): € 5,00
  • Kinderen tot 6 jaar krijgen gratis toegang.

Echt duur is toegang tot de watervallen dus niet. Leuk detail is wel dat je van november tot en met halverwege april geen toegang betaald.

Zo bereik je de Krimml watervallen

Je bereikt de Krimml watervallen het makkelijkste met de auto. Ofwel vanuit het Zillertal via de Gerospas ofwel vanuit het Pinzgau vanuit Zell am See – Kaprun via o.a. Mittersil en Neukirchen. Bij de Krimml watervallen heb je verschillende grote (betaalde) parkeerplaatsen waarvan P4 het dichtst bij de watervallen ligt. Klik hier voor de route naar P4 in Google Maps.

Als je niet over een auto beschikt dan kun je de watervallen ook met het openbaar vervoer bereiken. Zowel vanuit de richting Zillertal/Gerlos/Königsleiten rijden bussen als ook vanuit het Pinzgau. Mocht je vanuit het Pinzgau of vanuit Zell am See komen dan is het ook leuk om de watervallen te bezoeken met de trein. Het stationnetje van Krimml is namelijk het eindstation van de Pinzgauer Lokalbahn. De watervallen liggen op 3 kilometer van het station en zijn vanaf het station goed per bus te bereiken. Eerder schreven we een artikel over de Pinzgauer Lokalbahn en fietsten we van Krimml naar Piesendorf.

De mooiste uitzichtspunten op de watervallen

Natuurlijk zijn de Krimml watervallen mooi van dichtbij. Maar ook van een afstandje zijn ze spectaculair. Er zijn verschillende plekken waar je een mooi uitzicht hebt op de watervallen. We delen een aantal locaties op Google Maps met je.

Krimml watervallen in de winter

Ook in de winter zijn de Krimml watervallen te bezoeken. Meestal is het hier dan uitgestorven dus het contrast met de zomer is groot. In de zomer stroomt er veel meer water door de watervallen, maar in de winter kan de waterval soms mooi bevroren zijn. En in alle rust zonder al die mensen om je heen is het óók dan een prachtige plek. Zie hier een eerder artikel en een video die we maakten van de Krimml watervallen in de winter!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.