fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Lockdown in Oostenrijk

Zo ziet skiën tijdens de lockdown er uit in de Zillertal Arena

Het zal de meeste liefhebbers van Oostenrijk niet ontgaan zijn, maar sinds 24 december zijn de meeste skigebieden in Oostenrijk weer open. Ondanks dat de meeste skigebieden open zijn, bevinden we ons hier wel in een totale lockdown waarbij alle horeca, accommodaties, niet-essentiële winkels én de grenzen gesloten zijn. Bovendien is het vrijwel onmogelijk op dit moment om überhaupt de Oostenrijkse grens over te komen. Maar als je hier dan wél bent, hoe ziet skiën tijdens de lockdown er uit?

Bizarre tijden natuurlijk, maar als je dan wél in Oostenrijk bent kan dat ook bijzondere beelden opleveren. Gisteren, op zondag 27 december, midden in de Kerstvakantie en met stralend zonnig weer en perfecte sneeuw skieden wij in de Zillertal Arena.

Onwerkelijk rustig in het skigebied en op de weg

Wij begonnen de dag vanuit huis (Piesendorf) met een autorit van zo’n 50 minuten naar Hochkrimml. Natuurlijk waren ook wij benieuwd of het druk zou worden in de skigebieden maar op de weg er heen en op de parkeerplaats in Hochkrimml waren we bijna alleen. Voordeel in dit geval van de Zillertal Arena, en zeker Hochkrimml, is dat er geen grote dorpen of steden in de buurt liggen.

De hele dag verse ribbels van de Pistenbully

Iedereen die graag vroeg op de piste staat zal het met mij eens zijn: die verse ribbels van de Pistenbully zijn heerlijk om op te skiën. Waar deze vers geprepareerde pistes normaal gesproken in no-time zijn verdwenen door de drukte hadden we gisteren letterlijk de héle dag plekken met vers geprepareerde pistes. Ongelofelijk op een dag als deze.

Niet alle liften en pistes open

Veel skigebieden, zo ook de Zillertal Arena, hebben niet alle pistes en liften geopend. Niet omdat er te weinig sneeuw ligt, maar simpelweg om kosten te besparen aangezien er zo weinig toeristen zijn. Toch is het in de Zillertal Arena gelukt om alle belangrijke verbindingsliften en pistes te openen waardoor je prima alle dorpen op de ski’s kunt bereiken.

 

Skiën tijdens de lockdown: dit is er veranderd

Naast dat het (meestal) rustig is in de gebieden, zijn er een aantal belangrijke nieuwe maatregelen. Eén van die regels is het dragen van een FFP2-masker in alle gondels, wachtruimtes en stoeltjesliften met een ‘weerkap’. In stoeltjesliften zonder zo’n kap is een FFP2 masker niet nodig en is je sjaal of Buff voldoende.

Naast de verplichte maskers is de capaciteit van gondels en stoeltjesliften beperkt tot maximaal 50%. Dus in een gondel voor normaal 8 personen mogen nu 4 personen plaatsnemen. Bovendien zie je dat er bij de wachtrijen maatregelen zijn genomen zodat de 1-meter afstandsregel goed gehandhaafd kan worden.

Niet overal in Oostenrijk was het rustig

Zelfs op Nederlandse nieuwsmedia werd gisteren veelvuldig gemeld dat Oostenrijkse skigebieden ‘afgegrendeld’ werden vanwege grote drukte. Dit soort beelden van skigebieden kwamen voorbij. Natuurlijk heb je dit soort situaties liever niet tijdens een lockdown, maar toch hadden wij het idee dat deze berichtgeving redelijk eenzijdig was. In slechts een aantal skigebieden die goed te bereiken zijn vanaf de steden ging het mis, terwijl het in het overgrote deel van de skigebieden simpelweg goed vertoeven was en je zónder moeite de nieuwe maatregelen kon opvolgen. Bovendien hebben de skigebieden waar het mis ging direct ingegrepen en passende maatregelen en oplossingen bedacht.

Hopen dat de lockdown het gewenste resultaat oplevert!

Natuurlijk is het voor ons nu even bijzonder om te skiën tijdens de lockdown. Toch hopen we natuurlijk dat de lockdown het gewenste resultaat heeft en dat Oostenrijk in de loop van januari weer toeristen gaat toelaten. Goed voor de skigebieden én toch ook een stukje gezelliger en fijner als je gewoon een terrasje mee kan pakken in de zon. Kortom, we blijven duimen en tot die tijd houden we jullie op de hoogte met mooie beelden.

 

 


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.