fbpx
Logo
Menu sluiten
Redactie
Redactie

Emigratieblog

Emigratieblog: Hans en Connie in de problemen…

De Tiroler Zugspitz Arena behoort tot een van de favoriete regio’s van Oostenrijk TV. Hoe leuk is het dan, dat twee van onze volgers nu naar deze regio gaan verhuizen? En wel naar het dorp Berwang. Volg jij ook hun avonturen? Deel 2 van hun avonturen lees je hier onder. Deel 1 en 2 gemist? Dat lees je hier en hier terug. 

Servus! Wat leuk dat je weer de tijd neemt om ons bericht te lezen. Dit keer onze heftige belevenissen in september en oktober…

Waar zal ik beginnen, er is zoveel gebeurd de afgelopen weken. We hebben voor ons huis mooie parkeergelegenheid gemaakt en de zij-tuin flink uitgegraven zodat er nu één niveau is in plaats van drie. Binnen zijn de werkzaamheden ook gestart en dat is een echt ‘Ik Vertrek’ verhaal aan het worden! Hou je vast….Het huis blijkt in een veel slechter staat te zijn dan wij aanvankelijk dachten. We wisten dat het huis bouwtechnisch in een verouderde staat was, en om dat te kopen is onze eigen keuze geweest. Dat het huis in technische zin ronduit gevaarlijk blijkt te zijn verwacht je niet bij een recent goed gekeurd en vergund huis.

Leerpunt nummer 1, neem altijd een onafhankelijk iemand mee of laat ondanks dat je een bouwproject koopt een eigen bouwkeuring doen. Verschil met Nederland is dat je hier in Oostenrijk vaak dezelfde makelaar hebt als de verkopende partij. En daar zit het probleem. Als je iedereen tevreden wilt houden tijdens een koop en verkoopproces kan het zijn dat 1 partij tekort gedaan wordt. Eenmaal raden wie dat hier is. Maar goed het mag de pret niet drukken…we gaan gewoon weer door!

20 cm hoogte verschil in het huis…

Na wat metingen blijkt de voorkant van het huis op vloerhoogte 20cm hoger te zijn dan achter in het huis. In de Stube is dat te zien, 7 cm hoogte verschil. Inmiddels zijn alle vloeren op de begane grond eruit gehaald en hebben we per ruimte 25 cm uitgegraven om zo het hoogte verschil op te vangen. Alle vloeren worden geïsoleerd en nu in het beton gestort. Het wordt mooi en we zijn blij met het resultaat tot nu toe. De muur in de Stube/gang gaan we na overleg met onze architect en Baumeister ook opnieuw metselen. Wij vinden hem instabiel en die meningen hebben we alle drie. Kortom, er komt een mooie nieuwe muur op een mooie nieuwe vloer.

Leuk zo’n nieuwe kachel…#problemen

Bij aankomst van de nieuwe kachel en de twee boilers bleken deze niet door de trap te kunnen daar had het bedrijf niet goed naar gekeken (meten is weten??). Er was 1 betonnen vloer in het huis, de keuken, omdat daar de oliekachel onder stond dus, je raadt het al. Daar moest een gat in gemaakt worden van 1 bij 1 meter om de kachel van 210 kilo de kelder in te hijsen aan een katrol. Vervolgens blijkt dat de leverancier ook vergeten was aan te geven dat er bij de aansluiting van het gas ook gelijk een aardpen geslagen had moeten worden in de straat voor het huis. Het gasbedrijf en onze leverancier, iedereen schijnt dat te weten, tja wij niet en waarom zou je mensen informeren als je iets koopt of laat aanleggen. Even € 950,00 extra aftikken.

De kachel zou binnen 1 week draaien. 1 dag voor het einde van die week zegt de leverancier, er moet wel nog even een elektricien komen. Dat hadden ze ook op maandag kunnen zeggen lijkt ons. Uiteraard stonden deze werkzaamheden ook niet in het contract. Hopla; € 3.500,00 extra erbij.

Waterschade

De elektriciteit zoals die is (inmiddels was) blijkt niet geschikt voor onze nieuwe kachel. De kachel vraagt teveel capaciteit. Kon de leverancier dat wel of niet weten? Aangezien hij 2 keer in de meterkast heeft gekeken, denk wij van wel. Nadat de kachel aangezet werd spoot boven in ons appartement het water tegen het plafond en zo langs de trappen de kelder is. Veel water schade want er stond teveel druk op het systeem. Dat was op vrijdagmiddag eind van de dag, complete chaos. Het was koud en gelukkig konden we bij iemand slapen en douchen. Door gesprekken zijn we er achter gekomen hoe zaken hier werken. Wat ons betreft een hele dure en zeer vermoeiende les. Het had top tv geweest, want dit is erger dan veel ‘ik vertrek’ verhalen.

Hans naar het ziekenhuis

Alle stress en bijkomende (onnodige!) ellende die door het achterhouden van informatie of het niet regelen van derde, is Hans en mij niet in de koude kleren gaan zitten. Met Hans gaat het niet goed. Leuker kunnen we het niet maken op dit moment. Van hard werken gaan niemand dood maar stress is in Hans zijn situatie slecht. Hij is ontzettend veel afgevallen de laatste paar weken en zijn situatie is zoals de arts zegt zorgelijk, te lage hartslag en teveel verloren kilo’s in een korte tijd. Er wordt direct door de arts een afspraak gemaakt om verschillende onderzoeken in het ziekenhuis te gaan doen. Snel en efficiënt, kan niet anders zeggen. De onderzoeken worden een paar dagen na ons bezoek aan de arts ingepland op maandag terwijl er in ons huis hard wordt gewerkt aan de kachel en elektriciteit. Het onderzoek vond onder narcose plaats dus Hans had even lekker geslapen😊. We hebben het er die dag gelijk over hoe we ons best gaan doen om de stress te reduceren omdat het zo niet verder kan.

We konden wel janken

We kwamen om 18.30 uur thuis van een vermoeiende dag in het ziekenhuis, hopend op een warm huis zoals afgesproken. Niets was minder waar. De woonkamer en keuken stonden blank, de radiatoren waren gesprongen. Mijn hemel wat een toestand, we konden wel janken. Na wat noodgrepen zijn we op tijd naar bed gegaan om vervolgens om de paar uur uit ons bed te gaan om de bakken te legen die we onder de radiatoren gezet hebben. De dagen erop volgend sprongen bij tijd en wijle de zekeringen eruit. Na onderzoek van de elektricien bleek dat de hoofdkabel bij binnenkomst van het huis over 15 cm helemaal doorgebrand te zijn. We hebben nu een goedwerkende noodvoorziening en daar doen we het voorlopig mee. Over 3 weken wordt de gehele elektriciteit vervangen en in zijn geheel vernieuwd.

Hoe houden we dit vol?

Na de afgelopen maand weten we dat we het anders moeten doen. We gaan weer in het nu leven. Niet met gisteren en niet met morgen. Nu is het goed. Soms een uitdaging of een situatie en dat lossen we op en gaan weer door.

Wij zijn een sterk team, zo voelt dat en is vanuit het verleden gebleken. We wisten dat we veel te doen hadden en de afgelopen maanden is een leerproces geweest. Afspraak is hier niet altijd een afspraak en dat is voor ons als control freaks aardig wennen. Dat er gepraat wordt in het dorp is ook duidelijk en menselijk, echter negatief roddelen is bijzonder (naar) gedrag en daar willen wij ons niet in mengen of mee bezighouden. Liever over dan met elkaar praten… met dat soort mensen om je heen heb je geen vijanden nodig.  Kortom, leven en laten leven, wij gaan voorlopig heerlijk in onze eigen bubbel verder en alleen positieve mensen toelaten, dat wordt onze overlevingsstrategie!

We zijn dankbaar voor onze behulpzame Baumeister Lorenz en lieve helpers! Het vooruitzicht op onze nieuwe vloeren, herstelde muren, een nu goed werkende kachel, eerdaags een veilig elektriciteit systeem, het wisselende weer, de bergen, het ondanks alles we zijn thuis gevoel en het aller belangrijkste, de liefde voor elkaar.
Het huis staat hoog op de lijst van onze prioriteiten echter staat er nu één iemand bovenaan en dat is Hans. Prioriteit één is zijn gezondheid anders heeft het sowieso geen zin. Wij kwamen hier om een mooi en goed leven te hebben en daar gaan we alles aan doen!

Liebe Grüße van ons,

Hans en Connie


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.