fbpx
Logo
Menu sluiten
Redactie
Redactie

Gesloten pistes tot januari?

Oostenrijk blijft bij standpunt: “skigebieden gaan open”

Er is veel discussie de afgelopen dagen als het gaat om het openen van de skigebieden in Europa. Italië wil op Europees niveau de skigebieden laten sluiten tot zelfs eind januari.  Duitsland ziet het ook niet echt zitten dat we gaan skiën met de feestdagen en oppert om op zijn vroegst pas 10 januari te openen. Maar wat gaat Oostenrijk doen? Gaan de skigebieden open?

“Afstemming op Europees niveau is overdreven”

Sebastian Kurz – de regeringschef van Oostenrijk – heeft vandaag opnieuw aangegeven dat hij een afstemming op Europees niveau over een verlate opening niet ziet zitten. Oostenrijk wil de skigebieden gaan openen.

Kurz geeft aan dat “wanneer iemand alleen een rondje gaat lopen is dat net zo gevaarlijk als dat iemand een skitour maakt” en dat “iemand die een skilift gebruikt, dit vergelijkbaar is met iemand die met het OV gaat”. Alleen als je zo denkt kan je rationele besluiten nemen over wat wel en niet kan, aldus Kurz.

“Skigebieden openen kort voor de feestdagen”

Wilfried Haslauer – regeringschef van het Salzburger Land – gaf vanmorgen aan dat hij er op rekent dat de skigebieden rond 19 of 20 december zullen openen. “Gedurende de zomer zijn er uitgebreide veiligheidsconcepten uitgewerkt. Er is geen Après Ski en ook de Gastronomie is anders georganiseerd dit jaar”. Haslauer gaat er vanuit dat er geen verhoogd besmettingsrisico bij het skiën is.

Oostenrijkse skigebieden zijn er klaar voor

De skigebieden zelf zijn ook duidelijk: zij openen zodra zij van de regering groen licht krijgen. De voorbereidingen op een seizoenstart zijn in de afrondende fase. De kunstsneeuwproductie is opgestart, zodra het kan openen de eerste pistes! Op de oproep van de Duitse regering om de skigebieden gesloten te houden wordt geïrriteerd gereageerd. “Terwijl bij ons de besmettingscijfers dankzij de Lockdown constant dalen, is dat in Duitsland niet het geval. In plaats van dat ze zich in Duitsland daar mee bezig houden, wordt er gemopperd dat wij de skigebieden willen openen”, aldus de Andreas Gapp van de Seilbahnen Vorarlberg.

Staan de Oostenrijkers er dan alleen voor?

Nee! Wist je bijvoorbeeld dat de skigebieden in Zwitserland gewoon open zijn? Zwitserland wil van het sluiten van de skigebieden niets weten. De Zwitserse Viroloog Andreas Cerny acht skiën met een goed veiligheidsconcept overigens ook veilig genoeg.

Wij verheugen ons alvast op de eerste afdalingen

Zodra het kan, staan wij in ieder geval weer op de piste en zullen we jullie laten zien dat skiën ook in Coronatijden prima kan. Valentijn heeft het in oktober op de Kitzsteinhorn al meerdere dagen kunnen ervaren. Skiën zal dit jaar anders zijn, maar skiën gaan we. En met deze maatregelen hebben wij – en de Oostenrijkers – er vertrouwen in dat dat veilig kan.

Hoop jij dit winterseizoen ook op wintersport te gaan? Of hoop je al niet meer en ga je gewoon? En zeg nu eerlijk, dit wil jij toch ook niet missen?


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.