fbpx
Logo
Menu sluiten
Wanneer opent de Oostenrijkse grens?

Actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen

We willen allemaal graag weer naar Oostenrijk. Je kon in ons artikel over de zomervakantie 2020 in Oostenrijk al lezen dat het in Oostenrijk de goede kant op gaat en dat de zomervakantie wel eens normaler zou kunnen zijn dan je wellicht denkt. Maarja…die grenzen! Hier praten we je bij over de actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen. (SCROLL naar beneden voor het Liveblog!)

Actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen: beperkt geopend!

Momenteel is het nog altijd lastig om Oostenrijk in te reizen (uitzonderingen daargelaten). De actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen is momenteel als volgt:

Personen die naar Oostenrijk willen reizen hebben een medisch attest en een negatieve Corona-test (Covid19) nodig dat niet ouders is dan 4 dagen. Daarnaast is er een dringende reden nodig om naar Oostenrijk te reizen, zoals bijvoorbeeld familiebezoek, een bruiloft, begrafenis, zakelijke aangelegenheid etc. Wel is het zo dat er alleen nog steekproefsgewijs op de juiste papieren gecontroleerd wordt. De grenzen voor toeristen zijn vooralsnog gesloten.

Het reisadvies van de Nederlandse Overheid: code oranje. Controleer voor vertrek wat dit voor jouw individuele situatie betekent. Mocht de actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen veranderen dan wordt bovenstaande direct door ons aangepast. 

LIVEBLOG: Zijn er lichtpuntjes aan de Oostenrijkse grenzen?

Ja, er zijn lichtpuntjes dat er deze zomer toch van en naar Oostenrijk gereisd kan worden door toeristen. Oostenrijk heeft al aangekondigd dat vanaf 15 juni ook Nederlanders en Belgen weer welkom zijn. Dit biedt hoop dat er toch wat mogelijk is komende zomer en heeft ons doen besluiten de berichtgeving wat nader te gaan volgen. Onderstaand houden we jullie over de ontwikkelingen in de actuele situatie aan de Oostenrijkse grenzen op de hoogte:

UPDATE: 02.06.2020: NEDERLAND PAST REISADVIES OOSTENRIJK AAN!

Vandaag is een feestdag! Nadat Oostenrijk al aankondigde dat vanaf 15 juni de grenzen – ook voor Nederlanders en Belgen – worden geopend, bleef het nog spannend wat de Nederlandse overheid zou doen. Er geldt actueel namelijk nog een code oranje als reisadvies. Daarmee wordt reizen afgeraden. Wij gaven de afgelopen dagen al aan dat een aanpassing van het reisadvies verwacht werd en zojuist is bekend geworden dat de Nederlandse overheid per 15 juni het reisadvies voor Oostenrijk aanpast naar code geel. Concreet betekent dat: TOERISTISCH REIZEN IS WEER TOEGESTAAN!

En de zomervakantie in Oostenrijk wordt een stuk normaler dan je denkt! De maatregelen worden in Oostenrijk namelijk in hoog tempo afgebouwd. Wij schreven al dit artikel over de situatie die je vanaf 15 juni in Oostenrijk kunt verwachten. Bron: Nos.nl

27.05.2020: ‘Vakantie alleen mogelijk naar landen met dezelfde risico’s als Nederland’

Hoewel de Nederlandse media vooral het citaat ‘Stel vakantie uit’ van de net afgelopen persconferentie van Rutte gebruiken, zien wij in de inhoud vooral een verdere bevestiging dat het in de lijn der verwachtingen ligt dat ook binnenkort het reisadvies voor Oostenrijk de status van code oranje zal verliezen.

Rutte: “Vakanties in het buitenland zullen alleen mogelijk zijn naar landen met dezelfde risico’s wat betreft het coronavirus als in Nederland”. Het Kabinet is nu aan het inventariseren hoe de stand van zaken is in verschillende landen. Rutte hoopt volgende week “groepen landen” aan te kunnen wijzen waar het wel of niet verstandig is om naar toe te gaan.

Aangezien de situatie in Oostenrijk nog vele malen beter onder controle is dan in Nederland (actueel nog slechts 731 bevestigde gevallen) en steeds meer (toeristische) gebieden Corona-vrij zijn, sterkt dit onze verwachting dat binnenkort het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid voor Oostenrijk aangepast zal worden.

22.05.2020 NEDERLANDERS VANAF 15 JUNI WELKOM IN OOSTENRIJK!

ZEER GOED NIEUWS! De Oostenrijkse Bundeskanzler Sebastian Kurz – zeg maar de Mark Rutte van Oostenrijk – heeft gisteren tijdens een persconferentie luid en duidelijk het volgende gezegd:

“Tot en met 15 juni gelden de huidige regels. En wat Nederland betreft: daar zijn de grenzen geopend, wat betekent dat vanaf 15 juni natuurlijk ook toeristen uit Nederland via Duitsland of direct naar Oostenrijk kunnen komen.” Bron: de persconferentie kan je hier terugkijken, ca. vanaf minuut 15.50

En onze Belgische volgers dan? Ook jullie zijn welkom! Al eerder werd hier in Oostenrijk op de televisie het voorbeeld genoemd dat wanneer er straks een Belg aan de grens staat, dat ze die dan natuurlijk niet zullen weigeren.

Kortom; jullie kunnen op zomervakantie naar Oostenrijk! Heerlijk genieten van al het moois en dat in een veilige vakantieomgeving waar rust en ruimte heerst! In ons artikel over een zomervakantie 2020 in Oostenrijk kan je lezen wat je in Oostenrijk zoal kunt verwachten. Dit zullen we nog gaan updaten maar is in grote lijnen actueel!

Het reisadvies van de Nederlandse Overheid: code oranje. Controleer voor vertrek wat dit voor jouw individuele situatie betekent.

17.05.2020: Alle grenzen overgangen Vorarlberg weer geopend

Alle grensovergangen naar Liechtenstein, Zwitserland en naar Duitsland zijn weer geopend. De constante controles aan de grenzen worden beëindigd en zijn niet meer altijd bezet. Grote grensovergangen zullen overwegend nog bezet zijn, kleinere (landelijke) overgangen nog slechts sporadisch.

Hoewel dit een verdere stap is in het gemakkelijker reizen van en naar Oostenrijk blijft onveranderd dat je bij een controle aan de grens een negatief Covid19-testresultaat moet kunnen overleggen. Reizen zonder belangrijke reden is eigenlijk nog niet toegestaan. Bron: ORF

17.05.2020: Grenzen met steeds meer buurlanden (beperkt) geopend

Ook de grenzen richting Tsjechië, Hongarije en Slowakije zijn nu weer (beperkt) geopend. De situatie is gelijk aan die van de grens met Duitsland. Dat betekent dat reizen tussen en door deze landen weer eenvoudiger is. Met name voor het goederen verkeer en mensen die rondom de grens wonen.

Tot 31 mei verandert er in ieder geval niets aan het feit dat je een negatieve Covid19-test niet ouder dan vier dagen nodig hebt om Oostenrijk in te mogen reizen of dat er belangrijke familiaire redenen aan de reis ten grondslag liggen. Op de test wordt aan de grens steekproefsgewijs gecontroleerd. Ook aan deze grenzen zullen de beperkingen naar verwachting op 15 juni worden opgeheven. Bron: ORF

13.05.2020: Grens Oostenrijk – Duitsland vanaf 15 juni open

De nu nog gesloten grenzen tussen Oostenrijk en Duitsland worden vanaf 15 juni weer volledig geopend. Al vanaf komende vrijdag (15.05.2020) zal er nog slechts steekproefsgewijs gecontroleerd worden. Het is vandaag nog niet helemaal vaststaat wat dit precies voor Nederlandse reizigers betekent, maar dat het aan de grenzen makkelijker gaat worden staat vast.

Ook laat de Duitse regering bij monde van Minister Seehofer weten: “Het is de duidelijke doelstelling van de Duitse regering dat vanaf half juni weer vrij reizen in Europa mogelijk is”. Er is tussen de Oostenrijkse en Duitse regering overeenstemming dat Spaanse en Italiaanse reizigers voorlopig nog niet worden toegelaten. Kortom; ook dat klinkt voor andere EU-landen dus positief. Bron: ORF

Het zal de komende dagen / weken allemaal duidelijk gaan worden. Wij houden je in dit liveblog natuurlijk steeds op de hoogte!

12.05.2020: “Duitsland wil grenzen uiterlijk 15 juni openen”

Opnieuw positieve signalen als het om de EU-binnengrenzen gaat. Merkel heeft aangekondigd dat zij stapsgewijs wil toewerken naar het heropenen van de grenzen met de buurlanden. In eerste instantie nog steekproefsgewijze controles, vanaf 15 juni weer compleet geopend.

“Die Grenzkontrollen sollen demnach stichprobenartig verlaufen. Ab 15. Juni könnten die Grenzübergänge dann schon komplett geöffnet sein – also ganz ohne Kontrollen.”  Bron: OE24

11.05.2020 “Europese Commissie wil de EU binnengrenzen stapsgewijs weer openen”

De Europese Commissie dringt erop aan dat de grenscontroles in het Schengengebied geleidelijk weer worden opgeheven. “Naarmate de gezondheidssituatie geleidelijk verbetert, moeten we ook weer gaan denken aan een situatie met onbeperkt vrij verkeer van personen”, aldus de ontwerpmededeling die beschikbaar is voor het “Handelsblatt”. De Europese Commissie komt naar verwachting woensdag met een advies. Bron: ORF

Dit klinkt toch wel hoopvol vinden wij! Woensdag meer…

10.05.2020 “Roep om open grenzen wordt steeds luider”

Er komt steeds meer kritiek op de gesloten grenzen binnen de EU. De EU-Commissie denk na over een plan hoe het we met elkaar verder zouden kunnen. Zij pleit bijvoorbeeld Manfred Weber er voor om de buitengrenzen van de EU langer gesloten te houden om er voor te zorgen dat de grensopeningen binnen de EU sneller kunnen gaan. Bron: Finanzen.at

08.05.2020 “EU voor verlenging reisbeperkingen tot 15 juni”

De situatie in Europa is niet stabiel genoeg om de inreisbeperkingen binnen de EU stop te zetten. De maatregelen aan de grenzen moeten nog van kracht blijven om te voorkomen dat door het reizen het virus zich opnieuw verspreidt. Bron: ORF

08.05.2020 “Gesprekken met Europese Commissie voor eerlijke regels grensopeningen”

De Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz geeft aan optimistisch te zijn dat de grens met Duitsland ‘in de komende weken’ geopend kan worden.  Ook geeft hij aan dat er nauw overleg is met de Europese Commissie als het gaat op het openen van de grenzen. In eerste instantie geldt dit dan alleen voor Duitse Staatsburgers, maar het is een positief signaal dat er weer over openingen van grenzen wordt nagedacht.

Vooral ook, omdat de Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer aangeeft dat hij zich kan voorstellen dat er een snelle oplossing voor de grenssituatie en inreisbeperkingen kan komen. Dit moet dan gelden voor landen waar er een positieve ontwikkeling is in het aantal nieuwe infectie gevallen. Bron: ORF

05.05.2020 Grens Kleinwalsertal met Duitsland weer geopend

Het Kleinwalsertal (Vorarlberg) is alleen via Duitsland bereikbaar. Dat was de afgelopen weken niet mogelijk en zorgde voor problemen. Het Land Vorarlberg is nu met Duitsland overeengekomen dat er een uitzondering voor het Kleinwalsertal wordt gemaakt. Duitsers mogen de grens naar het Kleinwalsertal weer over en ook Oostenrijkers mogen het Kleinwalsertal uit. Of Duitse toeristen bij terugkeer in quarantaine moeten daar wordt nog over onderhandeld. Opgelet! Staatsburgers uit andere landen kunnen niet het Kleinwalsertal in. Bron: ORF

Geschreven door:

Heremans Guido
Heremans Guido
3 weken geleden

Wij gaan begin juli naar het lechtal (Holzgau). Zou dit ook worden opengesteld?

Reageer
Marinda dekker
Marinda dekker
3 weken geleden

Klopt het dat je als je naar de huisarts gaat en daar een test laat doen dat je geen Corona hebt. Je met deze verklaring van niet meer dan 4 dagen oud wel de grens over mag.

Reageer
Peter van Limpt
Peter van Limpt
3 weken geleden

Ik heb een huis in Oostenrijk en wilde daar in juni graag op vakantie gaan. Zodoende heb ik twee weken geleden geïnformeerd naar de mogelijkheden of onmogelijkheden. Ik kreeg toen als antwoord: "U mag zonder beperkingen komen, als u een verklaring van de huisarts kunt overleggen, dat u geen corona heeft. Deze verklaring mag niet ouder dan 4 dagen zijn." In Nederland wordt geen test afgenomen, wanneer van te voren al niet vaststaat, dat je besmet bent. In België werkt de huisarts daar ook niet graag aan mee. Immers je hebt de verklaring niet strikt medisch nodig, maar alleen maar om op vakantie te gaan. Bovendien mag de verklaring niet ouder zijn dan 4 dagen en rekening houdende met één reisdag, lukt dat nooit. Dan bestaat er nog een tweede mogelijkheid om Oostenrijk binnen te komen. Men moet twee weken in quarantaine blijven en dan is de vakantie meestal al voorbij. Deze maatregelen zouden gelden tot en met 30 juni 2020. Dit kan uiteraard nog verlengd worden, maar ook verkort. Informatie hieromtrent vind u terug op de site: Land Salzburg

Reageer
Marlene
Marlene
3 weken geleden

Bizar dat je niet naar je eigen woning kan, wij zijn al tig maanden niet geweest. Is in Nederland geen instantie die de test kan/wil doen?op een moment is het noodzakelijk om te zien hoe eea er bij staat.

Reageer
Reacties