fbpx
Logo
Menu sluiten
Anneke de Vries
Anneke de Vries

Lockdown in Oostenrijk

Skitouren langs de rustige pistes van de Wildkogel-Arena

Het is in veel gebieden rustig tijdens deze lockdown, zoals je hebt kunnen zien in onze berichten vanuit de Zillertal Arena, vanaf de Schmittenhöhe in Zell am See – Kaprun, in KitzSki Kizbühel Kirchberg en de Wildkogel-Arena. De beelden spraken voor zich. Met die prachtige zondag in de Wildkogel-Arena nog vers in het geheugen, keerden we vrijdag terug naar het skigebied. Want de felle zon, de harde pistes en het gebrek aan skiers en snowboarders, is een perfecte combinatie voor beginnende tourskiers zoals wij.

Overstekend wild

Een van de hoogtepunten die zondag, was de afwisselende dalafdaling naar het populaire wintersportdorp Neukirchen am Grossvenediger. De pistes, bospaden en geprepareerde oversteekplaatsen brachten ons toen, als een soort van overstekend wild op ski’s, naar de dorpskern van Neukirchen en de Wildkogelbahn. We waren de enige, op enkele tourskiers na dan. In het zonnetje liepen ze alleen of in kleine groepjes gestaag langs de pistenranden omhoog.

Van heel koud naar heel warm

Vijf dagen later, op vrijdag, plakken we in alle vroegte zelf de vellen onder de ski’s. Bij het startpunt – een klein parkeerplaatsje bij het Kreuzhäusl aan de Marktberg in Neukirchen – voel ik de kou tot op mijn botten. Toch gaat na de eerste 100 hoogtemeters mijn donsjasje alweer uit, veel te warm! Na anderhalf uur lopen en zweten nodigt een omgevallen boomstam, badend in de zon, ons uit voor een pauze, terwijl enkele locals ons voorbij karven. Wat een uitzicht!

Zicht op de Grossvenediger

De steile hang, een pittige zwarte kombocht, laten we voor wat het is. Een detour langs een iets gematigder bospad trakteert ons op heerlijke vogelgeluiden en een prachtig uitzicht over de Venediger-groep, met in de verte de Grossvenediger op ruim 3600 meter hoogte. 

En weer naar beneden

We stoppen op enkele meters afstand van de doorgaans populaire Schweini’s Downhill Bar, een begrip onder de gasten van de Wildkogel. Na in totaal 778 hoogtemeters, en zelfs een stukje touren in de poedersneeuw, trekken we in het zonnetje bij een Almhutje de vellen van de ski’s. Ik bouw mijn Atomic Shift-bindingen in no-time om naar een normale alpiene binding, zet de schoenen op de skistand en los geht’s! In nog geen acht minuten staan we vermoeid maar voldaan weer beneden in het dal van Neukirchen. Dat verdiende Stiegel-biertje moeten we, in verband met de lockdown, thuis maar bestellen.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.